Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ταξίμ

Καθημερινή 6/6/2013

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, ΕΛΙΑΜΕΠ


Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Και έτσι είναι τα πράγματα στη ζωή με την πολιτική να μην αποτελεί εξαίρεση. Ιδιαίτερα δε όταν οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μίας χώρας αλληλεπιδρούν ή τέμνονται με όμοιες καταστάσεις στο εξωτερικό, τότε ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποκτά ιδιαίτερο ρόλο και καθίσταται ενδιαφέρον, αποτελώντας μαχαίρι δίκοπο για τον πολιτικό κόσμο.
Στην περίπτωση της Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Ερντοάν είδε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το διαδίκτυο εν γένει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενορχήστρωση και συντονισμό των διαδηλώσεων από την αντιπολίτευση. Ασφαλώς δεν χάρηκε με τον ρόλο των Μέσων αυτών. Ο συντονισμός, η ταχύτητα και η συστηματικότητα με την  οποία εκδηλώθηκαν οι διαδηλώσεις τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην πρωτεύουσα  αλλά και άλλες πόλεις της Τουρκίας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στο ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. “Γνωστά πράγματα,” θα πείτε. Πολύ γνωστά.
Είναι το ίδιο μέσο με το οποίο η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες του δυτικού γεωστρατηγικού συνασπισμού, επικροτούσε και ενθάρρυνε τους Άραβες μουσουλμάνους λίγους μήνες πριν στην Αίγυπτο, τη Συρία και τον λοιπό αραβικό κόσμο στην κατά την κοινώς λεγομένη “Αραβική Άνοιξη” να ανατρέψουν τα απολυταρχικά καθεστώτα της περιοχής. Τώρα είναι η σειρά της τουρκικής δημοκρατίας να βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο. Καμία σημασία δεν έχει αν τα σε εξέλιξη γεγονότα στην Τουρκία αποτελούν ή μη “Τουρκική Άνοιξη.” Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η τεχνολογία του διαδικτύου είναι ένα επαμφοτερίζον όργανο μέσω του οποίου οι πολιτικές συγκρούσεις στον δρόμο υπερκεράζουν την απόσταση και τον χρόνο για τον άνθρωπο. Δεν τίθεται θέμα κριτικής βέβαια στην κυκλοφορία των διαφόρων μηνυμάτων που διέρχονται τις οθόνες των υπολογιστών και θέτουν τον λόγο της μίας ή της άλλης πλευράς, όποια και αν είναι αυτή, σε δεύτερη μοίρα. Συν τοις άλλοις με αυτό τον τρόπο το διαδίκτυο προωθεί την παρεμβατική πολιτική ξένων χωρών στο εσωτερικό μίας άλλης. Μήπως αυτό εννοούσε ο Ερντοάν, κάνοντας λόγο για επιρροή από το εξωτερικό;
Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε εάν ο Ερντοάν διαπιστώσει στην εν λόγω κρίση της Τουρκίας ότι ίσως χρειασθεί, στο πλαίσιο των κατασταλτικών του μέτρων μελλοντικά, και αν επιδεινωθεί η κατάσταση των διαδηλώσεων, να προβεί και σε κάτι ανήκουστο μέχρι σήμερα στην Τουρκία και τον δυτικό κόσμο: την κατά το δοκούν διαχείριση και έλεγχο του τουρκικού διαδικτύου, μέχρι και την διακοπή του για κάποιο διάστημα. Το Ιράν και η Συρία έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα, καθώς έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Εξάλλου ο Ερντοάν σκεπτόμενος μεταφυσικά επιθυμεί την επί γης θεία τάξη, γνωρίζοντας ότι ο ιερός, στην κυριολεξία, σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και σε αυτή την κρίση έμαθε ότι ο καιρός έχει όντως γυρίσματα…

           




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου